Netflix na hrvatskom ide dalje!

Iako su prvi sadržaji s hrvatskim titlovima na Netflix u Hrvatskoj došli nakon prvih godinu dana na tržištu, u veljači 2017., nakon 10 mjeseci povećanja ponude lokaliziranih sadržaja, novi prijevodi su prestali stizati i zadnji sadržaj s hrvatskim titlovima bila je serija Gotham, dodana u veljači 2018.

Dobra je vijest da se lokalizacija ipak nastavlja – serija History 101 stigla nam je krajem svibnja s prijevodom na hrvatski jezik, a nekoliko dana kasnije prevedene smo dobili i sve nastavke serijala o Harryju Potteru.

Kako biste mogli jednostavnije pratiti lokalizirane sadržaje, hrflix.eu sada ima i novu kategoriju, Novi naslovi na hrvatskom, gdje kronološkim redom možete vidjeti sve novitete s prijevodom.

Također smo nadopunili i stranicu s najavama, na kojoj možete vidjeti što sve stiže na hrvatski Netflix u sljedećih mjesec dana.

Što se tiče cjelokupne ponude Netflixa u Hrvatskoj, u lipnju 2020. dosegnuli smo brojku od 5608 dostupnih naslova, preko 3700 filmova i 1900 serija, što je tek dvjesto naslova manje nego u SAD-u. Ovo također znači da bi vam za gledanje svega što je trenutno dostupno na Netflixu trebalo više od četiri godine i tri mjeseca! Za gledanje svih titlovanih sadržaja, nažalost, dovoljno bi vam bilo samo 15 dana neprekidnog gledanja. Nadamo se da će se ovo vrlo brzo promijeniti.

Iskoristit ćemo ovu priliku i podsjetiti vas da nudimo i katalog usluge HBO GO za Hrvatsku, koji je dostupan na adresi https://go.com.hr.

Prva domaća serija na Netflixu i druge novosti

S prvim danom travnja došlo je do nekoliko promjena na našem Netflixu. Prva je da je Netflix svoje poslovanje u Europskoj uniji uskladio s Uredbom o prekograničnoj prenosivosti digitalnih usluga koja je danas stupila na snagu.

Za vas ovo znači sljedeće:

  • Ako ste vlasnik korisničkog računa otvorenog u Hrvatskoj, u svakoj državi Europske Unije ćete moći gledati katalog koji se nudi u Hrvatskoj, odnosno sve što je navedeno na hrflix.eu.
  • Ukoliko se nalazite izvan Europske Unije, moći ćete gledati ponudu iz države u kojoj se trenutno nalazite.
  • Ako dijelite svoj korisnički račun s obitelji u EU, oni će imati pristup samo hrvatskoj ponudi i obratno, ukoliko vam je račun otvorila tetka iz Njemačke, s IP adrese u Hrvatskoj moći ćete gledati njemački Netflix.
  • Ako imate korisnički račun registriran na vlasnika izvan Europske Unije, za vas se ništa ne mijenja, te će te i dalje izvan matične države dobivati lokalni katalog države u kojoj se nalazite.
  • Nažalost, ovo za sada ne znači da će Netflix u svim državama EU morati nuditi isti sadržaj. To će nam omogućiti tek uspostava Jedinstvenog digitalnog tržišta EU, kada i ako je ikada dočekamo. Uredba o prenosivosti samo je prvi korak k jedinstvenom tržištu.

Druga vijest je da je dodana i prva serija s hrvatskog tržišta, HTV-ova dramska serija od dvanaest nastavaka, Novine. Radnja serije započinje prometnom nesrećom s tragičnim posljedicama koju je skrivila članica jedne tajkunske obitelji. Uskoro dijelom postupka zataškavanja postaje i promjena uredničke i vlasničke strukture u riječkome dnevnom listu Novine. Engleski je naslov The Paper, a serija je dostupna na hrvatskom Netflixu s izvornim zvukom, te engleskim i talijanskim titlovima.

Zadnjeg dana ožujka i prvog dana mjeseca travnja istekla su prikazivačka prava za oko 130 filmova i serija koje smo dobili u travnju 2016. Većina tih filmova istoga se dana pojavila na hrvatskoj inačici Amazon Prime Videa  a hrflix.eu vam od sada nudi i usporedni popis naslova koji su dostupni na oba servisa, odnosno koji su s jednog servisa prebačeni na drugi. Pronađite ga u rubrici Koliko čega ima.

I posljednji novitet za ovaj mjesec, zato što se vi to tražili, na hrflix.eu dodali smo i izdvojene kategorije za filmove i serije (ko)producirane u Europskoj Uniji, Velikoj Britaniji, te posebnu kategoriju za skandinavsku produkciju. Sve te popise potražite u rubrici Cijeli katalog.

Stotinjak filmova izlazi krajem mjeseca

Kao i početkom ovog mjeseca, s hrvatskog Netflixa krajem siječnja i početkom veljače izlazi oko 120 starijih filmova A produkcije.

Od najavljenih izlazaka početkom 2018. (u najavi je bilo preko dvije stotine naslova), za osamdesetak su licence produžene na još dvije godine, tako da možemo očekivati da će i dio filmova koji izlaze 31. siječnja 2018. i 1. veljače 2018. biti i dalje dostupan, ali za svaki slučaj odgledajte svoje favorite.

Na stranicu smo nedavno dodali i info stranicu s brojevima i ukupnim trajanjem svih dostupnih naslova (Netflix u brojevima), te grafove u kojima možete vidjeti kretanje broja sadržaja (Netflix u grafovima) – neki od brojeva mogli bi vas iznenaditi. 🙂